İLAÇLAMA NEDİR?
İLAÇLAMA NEDİR?
İlaçlama: Öncelikle insan sağlığını bozarak hastalıklara sebep olan sonrasında çevre sağlığını etkileyerek yiyeceklere mikrop bulaştıran, bahçe dünyasında da bitkilere zarar vererek bitki gelişimini engelleyen, meyve ve sebze verimini düşüren istenmeyen her türlü haşere ve kemirgenlere karşı yapılan uygulama.
Neden İlaçlama Yapılmalıdır?:
- Halk sağlığı alanında barınan haşere türleri; ya gıdalarla ya da kan ile beslenen haşere türleridir. Gıdalarla beslenen haşereler genellikle ıslak ve çöplük gibi alanlardan geldiğinden ateşli hastalıklar, astım v.b. nefes yolları hastalıkları, menenjit, çocuk felci ve helmonalis gibi hastalıkları bulaştırırlar. Bu nedenle sağlık için ilaçlama yapılmalıdır.
- Bitki sağlığı alanında barınan haşere türleri; ya ağaçlarda ya da çiçeklerde barınan haşereler, barındıkları bitkinin suyunu ve besinini kullanarak beslenirler. Bu tür haşereler beslendikçe bitkilerin gelişimini engelleyerek gerek meyve ve sebze gerekse çiçek verimini düşürür. Ayrıca bitkilerin dış görüntüleri bozulur. Bu nedenle öncelikle bitki sağlığı sonrası güzel bir bahçe için ilaçlama yapılmalıdır.
İlaçlama Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bilindiği gibi kanatlı ve kanatsız tüm haşereler gerek insanlar gerekse bitkilerde çeşitli hastalıklara neden olacağından bu sonuçlardan korunmak ve kurtulmak amacı ile ilaçlama yapılmalıdır. Açık gıda veya gıda üretimi yapılan yerlerde düzenli olarak yıkama yapıldığı için her ay periyodik ilaçlama yapılmalıdır ki haşere üremesi olmasın. Bitkilerde böcek gelmeden koruma altına almak için nisan ayından eylül ayına kadar ayda 1 kez ilaçlama yapılmalıdır. Yaşam mahalli olan yerlerde (ev, otel, gıda bulunmayan iş yerleri) hastalıklara neden olan tüm haşerelerden korunmak ve kurtulmak için 3 ayda bir periyodik olarak ilaçlama yapılmalıdır.
Bir Cevap Yazın